top of page

במה 8: מהוראה פרונטלית להוראה טכנולוגית - אבולוציה של למידה פעילה

יו"ר: ניבה ברדה, מכון ברנקו וייס

 

האם הרצאה פרונטלית יכולה להיחשב כהוראה משמעותית?

ד"ר תמי יחיאלי, מכללה ירושלים

מטרת השיעור היא שהתלמידים ילמדו – ולא שהמורה יְלַמֵד. ולמרות זאת, החינוך הבית-ספרי מבוסס עדיין על ארבע תמונות יסודיות: ללמוד זה להקשיב, ללמד זה להגיד, ידע הוא חפץ, ותלמיד מחונך הוא תלמיד שיודע. תיאוריית הלמידה הקונסטרוקטיביסטית, לעומת זאת, טוענת כי למידה משמעותית היא למידה שבמהלכה הלומד מעבד את המידע שהוא קולט. ידע נבנה על ידי הלומד ואינו מתגלה או מועבר. טענה כללית זו יכולה להתפרש ולהיות מיושמת בדרכים רבות ובאופנים מגוונים ולכן תיאוריית הלמידה הקונסטרוקטיביסטית אינה מכתיבה שיטת הוראה מסוימת. כל עוד מתרחשת בה למידה משמעותית. לכן נטען במפגש כי גם הרצאה פרונטלית, ואפילו כזאת המועברת בשידור רדיו – יכולה להיחשב להוראה קונסטרוקטיביסטית.

 

פדגוגיה מתוקשבת – מפסיקים לדבר, מתחילים לעשות!

מר חובב יחיאלי, מנכ"ל חברת השתלמוודל

הטכנולוגיה מתקדמת בצעדי ענק ומביאה לפתחה של מערכת החינוך הזדמנויות מגוונות לקידום ההוראה והלמידה. כלים ומערכות שונות נכנסים לשימוש, אך פעמים רבות אין הם יוצרים שינוי של ממש בתרבות הפדגוגית. השימוש הרווח הוא ברמה טכנולוגית בסיסית, ואילו השימוש הפדגוגי העמוק נותר נחלתם של יחידים ("איים של חדשנות"). 

הכישלון היחסי של הטמעת הטכנולוגיה במערכת החינוך אינו נובע מכשלים טכניים אלא מפער עמוק בין השפה הפדגוגית הרווחת לבין השפה הטכנולוגית. נדרש עיצוב מחדש של הכשרת המורים: כדי שיוכלו לקדם חווית למידה אחרת, עליהם לחוות אותה בעצמם לפני כן.

 

"מעבר לדלת" - למידה משמעותית בסביבה חדשנית במחוז מרכז

גב' אורית טאטי, תקשוב משרד החינוך מחוז המרכז   גב' רותי סלומון, מכון מופ"ת

"מעבר לדלת" מציעה הזדמנות לקהילה החינוכית לחוות למידה משמעותית בסביבה דיגיטלית. התכנית מזמינה מורים לתכנן הוראה על פי הגישה הקונסטרוקטיביסטית – להוביל את התלמידים ללמידה פעילה המשלבת משימות אותנטיות מחיי היומיום, שההתמודדות איתן מאפשרת להבנות ידע.

המרחב המלווה את התכנית פותח בסביבת Moodle ומציע כלים דיגיטליים המתאימים לכל השלבים בתהליך של למידה מבוססת פרויקטים (PBL).

bottom of page