top of page

במה 17: חינוך חברתי בגישה קונסטרוקטיביסטית

יו"ר: ענת לידור, מכון ברנקו וייס

 

למידה משמעותית בחינוך החברתי-קהילתי-ערכי

גב' סימא גוטמן, מינהל חברה ונוער

למידה משמעותית היא למידה שנצרבת בזיכרונו של הלומד לאורך זמן. עדות לכך שבחינוך החברתי-קהילתי-ערכי מתרחשת למידה משמעותית באה לידי ביטוי בזיכרונות של בוגרי מערכת החינוך: הטיול, הסדנה, הטקס או פעילות ההתנדבות, המסע לפולין במסגרת לימודי השואה.

חינוך החברתי-קהילתי-ערכי במינהל חברה ונוער מתבסס על פדגוגיה חברתית אקטיביסטית, הכוללת שלושה ממדים: (1) הממד הסימולטיבי – התנסות במצבים היפותטיים, (2) הממד הקוגניטיבי – הבנת העקרונות שביסוד ההוויה החברתית, ו-(3) הממד היישומי – התנסות במצבי אמת בבית הספר או בקהילה, בליווי מבוגר משמעותי.

העיקרון המנחה של תהליך הלמידה החברתית – למידה מתוך התנסות – מספק חוויה חברתית קבוצתית המקדמת תהליכים של גיבוש זהות והעמקת תחושת השייכות הקהילתית והלאומית של בני הנוער.

 

תכנית "חצב" – בין תחושת מסוגלות ליצירת מציאות

גב' דנה כסיף בן-אריה, מכון ברנקו וייס

המושג "יצירת מציאות" מתאר את יכולתו של אדם להיות אחראי לגורלו, לשנות את חייו ולעצב את עתידו בהתאם לרצונותיו וחלומותיו. תכנית חצב מעמידה בבסיסה את נושא יצירת המציאות ככלי לטיפוח תחושת מסוגלות אישית, בין אם מדובר בתלמידים שחוו חוויות של כישלון בבית הספר ותחושת הערך העצמי שלהם פגועה, תלמידים עולים, או נוער מצטיין.

התלמידים לומדים לזהות כיצד הם יכולים להשפיע על המציאות שלהם על ידי צורת החשיבה שלהם – המילים שבהן הם בוחרים להשתמש והאמונות שלהם. כחלק מהתהליך הם עוסקים בעבודת חקר, המעמידה אותם כשותפים פעילים ומובילים בתהליך הלמידה. לסיום התהליך הם מעבירים בעצמם שיעורים לתלמידים אחרים.

נושא יצירת המציאות מוטמע בתוך השפה הבית-ספרית והופך לחלק אינטגרלי מהשיח בין המורה לתלמידים.

 

למידה הבנייתית במסע לפולין

מר יואב הלר

מסעות בני הנוער לפולין הפכו לתופעה מעצבת במערכת החינוך הישראלית. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכיחו כי המסעות מתקשים להגיע לפוטנציאל החינוכי שלהם. בתנועת הצופים יצרו תכנית שנועדה לקדם חינוך להבנה במסע לפולין ולאפשר לתלמידים להתמודד כהלכה, רגשית ואינטלקטואלית, עם השואה והשלכותיה.

הניסוי התקיים במטרה להפוך על פיה את התפישה הפדגוגית של המסע ולנצלו כפלטפורמה להעניק לתלמידים חוויית למידה משמעותית הנשענת על הגישה הקונסטרוקטיביסטית: פיתוח אזרחים עתידיים חושבים ומודעים יותר, המסוגלים לייצר תובנות מורכבות ולהשליכן על חייהם האישיים והציבוריים.

bottom of page