top of page

במה 4: כתיבה מחוללת הבנה

יו"ר: גילי טלמור דוד, מכון ברנקו וייס

 

בין כתיבה להבנה בדיאלוג הלימודי בין מורים לתלמידים

גב' בלה ויינשטיין, תיכון מקיף א', אשקלון

כתיבה היא מנוף לימודי, באמצעותו מקדם המורה למידה. בתכנית פדגוגיה מבוססת כתיבה הפועלת בבית הספר, התלמיד מתעד את שלמד מצד אחד, ומצד שני מציג את טענותיו, מחשבותיו ועמדותיו ביחס לחומר הנלמד. 

אך בכך לא מסתיים השיח, היות שהמורה ותלמידי הכיתה ממשבים את הטקסט שכתב התלמיד, כאשר במוקד המשוב התייחסות שמטרתה לשקף לתלמיד הכותב כיצד פגש הטקסט שלו את קוראיו, איזו השפעה היתה לו עליהם, ומה ניתן לעשות כדי לשכלל השפעה זאת. 

 

אוריינות או אוריינויות? על אוריינות וילדי מהגרים

פרופסור נורית פלד-אלחנן, מכללת דוד ילין

בשדה המחקר העולמי וגם בשדה המעשה מקובלת כבר התפישה שאין אוריינות אחת אלא אוריינויות רבות. ואולם בישראל – שהיא ארץ מהגרים ותרבויות רבות – עדיין שולטת התפישה שאוריינות היא אחת ועל פיה שופטים מי בר אוריין ומי איננו. האוריינות שנכפית על ילדי המהגרים היא אוריינות הגמונית שלא תמיד מתאימה ועולה בקנה אחד עם אוריינותם-הם. כפייה זו מביאה לפערים משמעותיים בין הידע של הילדים לבין זה המצופה מהם בבית הספר. לצד הדרישה להתבטא בעל פה ובכתב בסוגי שיח שאינם מוכרים להם, סוגי שיח ותקשורת שבהם ילדים אלה מצטיינים אינם נכללים בתכנית ואינם מובאים בחשבון בעת ההערכה.

במפגש יוצגו עיקרי האוריינות החינוכית, יובאו דוגמאות לאוריינות של ילדי מהגרים מאתיופיה ויוצעו דרכים לקישור אוריינות ייחודית זו עם האוריינות הבית-ספרית.

 

"כיתה יקרה": רעיון המרחב הבין-אישי של מרטין בובר ויישומו בכיתה

גב' אתי גורדון גינזבורג, מכללת גורדון ומכללת אורנים

מחקרים מצביעים על כך שרוב החוויות המשמעותיות שעליהן מדווחים תלמידים מתרחשות מחוץ למסגרת השיעור הפורמלי. הנתונים הללו מדאיגים במיוחד לאור העובדה כי רוב-רובה של הלמידה כיום עדיין מתרחשת בכיתה. לשיעור המסורתי, גם כפי שהוא קיים היום, יש פוטנציאל עצום כמקור ללימוד, חינוך והעצמה אישית. בעקבות מרטין בובר ותפישתו את המרחב הבין-אישי (Zwischen," "between-ness"), אפשר לשנות לא את השיעור אלא את נקודת המבט עליו. בהשראת גישתו ההומניסטית של בובר, כל שיעור יכול להפוך למפגש ייחודי בין אני ואתה, בין מורה לתלמידים, בין בני אדם. 

תפישה זו יושמה בקרב לומדים עולים חדשים במכללה באמצעות מתודה פשוטה אך אפקטיבית: כתיבת מכתבים כתרגיל אקדמי. המתודה מאפשרת ללומדים לשלב את הממד האישי והמקצועי על מנת ליצור חוויית לימוד חזקה ומשמעותית. מתן מקום לביטוי בשפתם האישית של הלומדים מאפשרת להם להביע את עצמם בקלות, למצב את מקומם בקבוצה מחדש ולהגביר את רמת המעורבות והעניין שלהם בלמידה בכיתה. 

 

bottom of page