top of page

במה 7: פדגוגיות של למידה פעילה

יו"ר: יואב סלמון, מכון ברנקו וייס

 

רגשות כמפתח לעיצוב סביבת למידה עתירת דוגמאות המקדמת הבנה

ד"ר חוה גרינספלד - מכללה ירושלים, מכללת בית רבקה ומכון מופ"ת

גב' אפרת נבו - מכללה ירושלים 

סביבה למידה עתירת דוגמאות מהי? מהו הקשר בין סביבת למידה עתירת דוגמאות לצרכי הלומדים? מחקר שבוצע במכללה נועד לחשוף את תפישותיהן של סטודנטיות באשר לתהליך למידה בסביבה עתירת דוגמאות. ממצאיו מעלים משתנה חדש בתחום המחקר, שעניינו המרחב הפדגוגי של בניית סביבות למידה. הוא כולל שני ממדים: הראשון –  "צורך רגשי במבניות" של מטלות, והשני – "רגשי חברתי-וירטואלי" שמשקף את דרגת המוכנות לדיאלוג עם הדוגמאות. למחקר השלכות יישומיות על עיצוב סביבות למידה ועל תהליכי למידה מקדמת הבנה.

 

למידה חווייתית וניהול כיתה בעידן הטכנולוגי

מר שרון בן דליה, מחנך ומורה לגיאוגרפיה בחט"ב שז"ר, בת ים

לפני שנתיים יצא לדרך פרויקט "טאבלט לכל ילד" בבת ים. המכשיר החדש זימן למורים ותלמידים חווית למידה שונה, וההתחלה היתה קשה. עלו שאלות כגון האם הטכנולוגיה מחלישה או מחזקת את הלמידה בכיתה? האם חסרות לנו צרות בבית הספר שהיינו צריכים גם את הצעצוע החדש בידיהם של תלמידים בני 12? כיצד מיישמים ניהול כיתה יעיל, ניצול מיטבי של כלים טכנולוגיים ולמידה חוויתית משמעותית? 

לאחר שנתיים של התנסות, המסקנה היא כי ככל שמורה מרשה לטכנולוגיה להחליף את מקומו כמעביר ידע, מתפנה לו יותר מקום לביסוס סמכותו בכיתה וליצירת קשר אישי ומשמעותי עם התלמידים. אך גם האתגרים עדיין עומדים לפתחנו: כיצד להישאר משמעותי ולשמר את סמכות המורה במציאות החדשה במאה העשרים ואחת.

 

עיצוב אקלים של למידה פעילה

גב' נג'אח ח'אזם, מנהלת בית הספר, גב' אינאס חג'אזי, רכזת פדגוגית, בית הספר היסודי ג' שפרעם

הוראה מבוססת דיון ושיתוף מקדמת הבנה משום שהבנה ויצירת משמעות כרוכות בתהליך דינמי ואקטיבי. על בסיס הנחה זו מפעיל בית הספר היסודי ג' שפרעם את תכנית מלווה הוראה ולמידה. התכנית מסייעת למורים לעצב אקלים של למידה פעילה: המורה מנהל את הלמידה, מהווה מודלינג לחשיבה עבור תלמידיו, מקדם ביצועי הבנה, שואל שאלות מסוגים שונים, מדגים, מביע עמדה ומספק משוב מעשיר. 

הטעמת עקרונות פדגוגיים אלה בתרבות הבית-ספרית מושגת באמצעות פיתוח מקצועי של קבוצת מורים מובילה, משתפת ולומדת. המורים מתכננים יחד תכניות לימוד, דנים בקשיים ובלבטים, צופים זה בשיעוריו של זה ובונים בדרך זו מנהיגות פדגוגית בית-ספרית מקדמת הבנה.

 

bottom of page