top of page

במה 3: לא נשאל – לא נדע: שאילת שאלות ודיאלוג מקדם הבנה

יו"ר: שרית חיימוביץ', מכון ברנקו וייס

 

"וזה שאיננו יודע לשאול – את פתח לו": תכנית לימודים עתירת חשיבה בסביבה ממוחשבת

גב' אסנת כהן, מכללה ירושלים

בעקבות השתלמות מורים בנושא "המורה והתלמיד בכיתה הדיאלוגית", פותח מודל לשיעורי תנ"ך, המציב את השאלה הפורייה כמרכיב מרכזי בתכנון יחידת הלימוד והוראתה. לניסוחה של השאלה ככזו המאפשרת בחינה של החומר הלימודי מהיבטים שונים ויישום של פרשנות, העלאת טיעונים והוכחה, תפקיד מרכזי בבניית מרחב פדגוגי ללמידה משמעותית. 

המחקר שבחן את המודל מצביע על חשיבות מעורבותם של המורים בפיתוח יחידות לימוד עתירות חשיבה ומשלבות טכנולוגיה לצורך קידום הוראה לשם הבנה.

 

אקד"מ – תכנית התערבות לקידום ההוראה והלמידה

ד"ר דבורה הרפז, מנהלת הוראת העברית, ד"ר ציונה לוי, מנהלת הוראת האנגלית, מכון גורלניק אורט ישראל

אקד"מ – (אוריינות, קהילות לומדות, דיאלוג מתמיד, מדברים נתונים) הִינה תכנית התערבות בבתי הספר שפותחה במכון גורלניק של רשת אורט ישראל. התכנית מבקשת להקנות מיומנויות אורייניות בכל תחומי הדעת הנלמדים בבתי הספר באמצעות פיתוח קהילות לומדות של מורים בתוך בתי הספר ובין בתי הספר (מפגש פדגוגי כולל). בתשע"ד נוסף לתכנית מרכיב מבוסס נתונים (מנב"ס). כל אלה מוקנים באמצעות גישת הדיאלוג המתמיד אשר מתבססת על האינטראקציה שבין המורה לתלמיד, ויש לה השפעה ניכרת על תהליך הלמידה ועל תוצאותיו.

תכנית אקד"מ שמה דגש על הנחיית המורים בקהילות מורים לומדות (communities of practice) המקדמות יישום טוב יותר של גישות, תכניות חדשות ויעדים מערכתיים. הלמידה המשותפת בקהילה מתמקדת בהקניית כלים אורייניים דיסציפלינאריים וכלים בתחום הרגשי המגבירים מוטיבציה: פיתוח תחושת המסוגלות, פיתוח תחושת השייכות ופיתוח תחושת האוטונומיה.

 

 

פיתוח החשיבה בחקר המדעי

ד"ר צילה ארן, מכללה ירושלים

מורים רבים, במיוחד בתחום הוראת המדעים, שואלים את עצמם מדוע תלמידים, אף המוכשרים שבהם, אינם מצליחים לשאול שאלות רבות, מגוונות ומקוריות. אחת התשובות לכך היא שהתלמיד חושב באופן אוטומטי ומציע פתרונות מוכנים המאוחסנים בזיכרונו. לאור זאת, המחקר בדק את השפעת הוראת החשיבה היצירתית על יכולת החקר של תלמידים.

הניסוי כלל הוראה בשני שלבים: הראשון – הוראה ישירה של מיומנויות חשיבה (דה-בונו) והשני – הוראה בגישת המיזוג, החותרת להעמקת ההבנה של תכנים יחד עם טיפוח מיומנויות חשיבה (סווארץ).

ממצאי המחקר העלו כי תלמידים שלמדו חשיבה יצירתית הפגינו רמה גבוהה יותר של מיומנויות חקר כגון שאילת שאלות, הכללה והסבר. בעקבות זאת ניכרה גם שינוי בחשיבה היצירתית במדעים וברמת החקר של התלמידים. נרשמה גם עלייה במעורבות בלמידה ובמידת העניין של הלומדים בה.

 

bottom of page