top of page

במה 2: תכנון שיעורים עתירי הבנה

יו"ר: עינת לרנר, מכון ברנקו וייס

 

הוראת אזרחות דרך הבנה על ידי תכנון

ד"ר מאיר אקשטיין, ישיבת אמית נחשון

תכנון שיעורים לאור תפישת התכנון להבנה של גרנט וויגינס וג'יי מקטאי (המוכרת בארצות הברית בשם Understanding by Design – UbD)* מכוון את המורים לבניית מהלכי ההוראה לפי שלושה שלבים: (1) קביעת יעדי הלמידה – מה נרצה שהתלמידים יבינו (2) אילו ראיות יוכיחו שאכן התלמידים הבינו, ו-(3) תכנון השיעור לאור היעדים שנקבעו והראיות המצופות.

התפישה מסייעת למורים להבהיר לעצמם את יעדי ההוראה שלהם ונותנת בידיהם כלים להערכת מידת ההצלחה בהשגת יעדים אלה. 

במפגש יודגם תכנון שיעורים באזרחות על פי מתווה זה ויידונו יתרונות ואתגרים בהתאמת הגישה ליעדי ההוראה בישראל (בחינות הבגרות).

 

* הספר תורגם לעברית בשם הבנה בכוונה: תכנון שיעורים עתירי הבנה, ורואה אור בימים אלה בהוצאת מכון ברנקו וייס.

 

"שיעור הפוך" & Mastery Learning 

מר איתמר בנית, קריית חינוך ברנקו וייס ע"ש יצחק רבין, מזכרת בתיה

Mastery Learning הוא מודל למידה שהוגדר לראשונה על ידי בלום. הוא נבדל מלמידה רגילה בכך שהתלמיד קובע בעצמו את קצב התקדמותו בחומר הלימודים. גישה זו מאפשרת דיפרנציאציה משמעותית בקצב ובאופן הלמידה בכיתה. 

הגישה משולבת כאן בשיעורים הבנויים כשיעורים הפוכים: המורה יוצר סילבוס מפורט, הכולל הפניות לחומרי למידה זמינים שהוכנו על ידיו מראש. הסילבוס כולל את ספר הלימוד ומטלות למידה רבות ומגוונות, וכל תלמיד בוחר אילו מהן להשלים. כל תלמיד מנהל למעשה את למידתו. מקומו של המורה בכיתה משתנה באופן משמעותי, והוא אינו מלמד פרונטלית אלא מחלק זמנו בין מתן מענה לשאלות, בדיקות הבנה וידע והצבת אתגרים לתלמידים על פי מקומם הלימודי.

 

הוראה לשם הבנה וקידום ערבות חברתית בשיעור

מר ספואת טאהא, מנהל בית הספר, גב' סמאהר אלטורי, מורה בחטיבה הצעירה, בית הספר היסודי אלזהראא כפר קאסם

פרקטיקות של הוראה לשם הבנה יכולות לשפר גם את הקשר החברתי בין התלמידים בכיתה ולהעלות את הדימוי העצמי של תלמידים חלשים – כאשר ביצועי ההבנה מהווים כלי להעצמת התלמידים. בבית הספר אלזהראא, התלמידים מלמדים את חבריהם לכיתה כחלק מביצועי ההבנה. התוצאה: חיזוק תחושת המסוגלות האישית והערבות החברתית בין התלמידים.

התכנית שמה דגש על תכנון יחידות לימוד על פי מתווה ברור של ייצוג הידע, אמצעי התיווך ההוראתיים וביצועי ההבנה של התלמידים. המורים מתכננים יחד מערכי שיעור, צופים בשיעורי עמיתים וממשבים אותם. 

 

bottom of page