top of page

במה 18: משמעות החינוך

יו"ר: רונן גרינברג, מכון ברנקו וייס

 

חוויות למידה משמעותיות

ד"ר אורית פרנפס, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

הביטוי "למידה משמעותית" מתייחס לעתים קרובות להבניה קוגניטיבית של ידע ולהבנה מושגית שמביאים להעברה וליכולת להשתמש בידע כנדרש. הדגש על היבטים קוגניטיביים של למידה מרמז שלמידה צריכה להיות מעמיקה, מושכלת, הבנייתית, אך לא בהכרח מרגשת, מלהיבה, מלאת תשוקה או מחוברת באופן כלשהו לעולמו הפנימי של האדם. "חווית למידה משמעותית" – מושג חדש המשלב בין קוגניציה להיבטים רגשיים באופן בלתי ניתן להפרדה. חוויה כזאת מאופיינת במעורבות אינטנסיבית של הלומד, החווה רצון והנעה לחשוב ולדעת יותר, מתוך תחושה עמוקה של משמעות וצמיחה. במפגש יידונו בין השאר אפשרויות לתמוך בהתהוותן של חוויות למידה משמעותיות במסגרות הלימודיות.

 

פדגוגיה ומשמעות החיים

ד"ר שמעון אזולאי, מכון ברנקו וייס

פדגוגיה ושאלת משמעות החיים והשאיפה לחיים משמעותיים – לכאורה נראה שמדובר בשני מושגים שונים, אך התבוננות ממוקדת יותר תגלה שהדרך ליצירתה של פדגוגיה מיטבית המכוונת להבנה חבויה בהגיונות של שאלת משמעות החיים ופתרונה. האדם הוא יצור שחי במרחבים של משמעות, פועל בהם, נבנה מהם ויוצר בתוכם. התפוצצות המידע שאנו חווים היום איננה רק מעצימה את מרחבי המשמעות, אלא היא גם תוצאה שלהם ושל מבנה המשמעות החבוי בנו. במפגש יוצג מודל ליצירת פדגוגיה מיטבית, שבו מגולמים חינוך ואתיקה. המודל ממיר את מושג ההבנה במושג המשמעות, ומכוון להוראה מכוונת למשמעות, שיכולה להכיל בתוכה היבט ערכי: שבירת האגואיזם והתמקדות הפרט בתוך עצמו.

 

"להתאהב בראוי לאהבה: על החיבור בין המהנה למעולה בלמידה המשמעותית"

ד"ר נמרוד אלוני, מכללת סמינר הקיבוצים

במפגש נעסוק באידיאל החינוכי הקלאסי – "להתאהב בראוי לאהבה וליהנות מהדברים המעולים והנאצלים" – ובתפישת למידה הממזגת שלושה היבטים: האחד – של מובנות, נגישות, רלוונטיות, אטרקטיביות ושאר רכיבים של עירור סובייקטיבי (נגיעה והיקסמות); השני – של חשיבות, רצינות, עמקות, איכות, שווי ושאר רכיבים של ערך תרבותי אובייקטיבי; והשלישי – של תהליך, תשתית, הבניה, הבשלה ושאר רכיבים פדגוגיים של התפתחות וצמיחה. נדון בהבניה ובהעצמה של מחולל המשמעות באישיות, ובמיוחד בתפישת האחריות האישית, כבר מגיל צעיר.

bottom of page