top of page

במה 16: הבנה ממקום אחר: הוראה לבני נוער בסיכון

יו"ר: טליה אהרון, מכון ברנקו וייס

 

של"ב – שיפור למידה במתמטיקה, למידה למי?

גב' מלכה ברנדר, מכון דוידסון לחינוך מדעי   גב' כליפה הדס, בית הספר האתגרי ברנקו וייס מעלה אדומים

בקרב תלמידים מתקשים בבתי ספר על יסודיים, מקצוע המתמטיקה נחשב לקשה במיוחד. כשתלמיד מוכיח לעצמו שהוא מסוגל להצליח במתמטיקה, הדימוי העצמי שלו והאמונה שלו ביכולות הלמידה שלו מתעצמים ותורמים לקידומו בתחומי דעת נוספים. תכנית של"ב מציעה פתרון מערכתי לשיפור איכות ההוראה במתמטיקה לאוכלוסיות תלמידים מתקשות ומאפשרת למספר רב יותר של תלמידים להצליח בבחינת הבגרות במתמטיקה. 

הגישה מבוססת על יצירת סביבת לימודים משמעותית לרכישת התכנים והתהליכים המתמטיים, העברת הדגש משינון להבנה והבניה, תוך שימוש בהלך המחשבה של התלמידים. בלב הגישה – עידוד לשימוש בשכל הישר, באינטואיציה, בידע מחיי היומיום ובאמצעי המחשה.

 

תכנית תעסוקתית לנוער בסיכון

מר אהרון בן שימול, בית הספר האתגרי ברנקו וייס בת ים

תלמידים ממשפחות במצב סוציואקונומי קשה עסוקים לא פעם בהישרדות כלכלית, כלומר בעבודה בלילות או בימים, במקום להתמקד בלימודיהם בבית הספר. על מנת לתמוך בתלמידים אלה ולסייע להם להתמודד עם המציאות המורכבת יזם בית הספר את התכנית התעסוקתית, המשלבת למידה מקצועית ועיונית מתואמת.

התכנית כוללת ליווי הנערים והתאמת מקומות עבודה מתאימים להם, סדנה קבוצתית בנושאים כגון התמודדות עם קשיים בעבודה, תכנון תעסוקה עתידית והכנה לראיונות עבודה וכן התאמת תכנית למידה אישית המותאמת לחלומות המקצועיים של התלמיד.

 

כישורי חיים - הדרך מהוראה להנחיה

גב' לינור סמדג'ה, מר חיים פרץ, גב' ניצה אטיאס, בית הספר האתגרי ברנקו וייס בית אריאל באר שבע

אוכלוסיית הנוער בסיכון מאופיינת במוקד שליטה חיצוני, דימוי עצמי נמוך, הנובע, בין השאר, גם מהיסטוריה של חוסר הצלחות במערכת "הנורמטיבית". תלמידים נחשפים למצבי חיים מורכבים ולמצבי סיכון שונים הן באופן ישיר והן באופן עקיף. 

חשיפה זו מובילה לאחזקה בתפישות סיכוניות היוצרות ומעמיקות את מעגל הסיכון. מכאן נבע הצורך בבניית תכנית שעיקרה התנסות, חשיבה רפלקטיבית והמשגה בתכנים רלוונטיים לחייהם של התלמידים ולאתגרים שאיתם הם מתמודדים.

 

bottom of page