top of page

במה 15: עיצוב תרבות של הוראה לשם הבנה בהקשרים מערכתיים

יו"ר: שלומית כסלו, מכון ברנקו וייס

 

שינוי פדגוגי בהוראת תנ"ך – חזון ומציאות

גב' מירי שליסל, מפמ"רית תנ"ך   סמדר שלום - מורה ורכזת תנ"ך, אולפנת נווה חנה   עדיאל שושני - מורה לתנ"ך בית הספר ראשית, ראש צורים ומדריך מחוזי

שינוי בלמידה יכול להתרחש רק כאשר המורה יבחר לחולל שינוי בכיתתו. כדי שהלמידה תהיה משמעותית על המורה לרצות להבין את ההשלכות של פעולותיו על יכולתו של התלמיד להבין, ולהשכיל ולתכנן פעולות אלה ולהוביל אותן.

התכנית להכשרת מורים בתנ"ך התמקדה בקבוצת מורים שנענו לאתגר זה. הכשרת הקבוצה כללה למידת עומק של פדגוגיית ההוראה לשם הבנה, תוך שימוש בסרטי וידיאו של ההוראה ולמידה משותפת, ליווי והנחיה אישיים, צפייה בשיעורים ומישוב. 

בשלב הבא בתכנית כל משתתף הפך בעצמו למוביל של קבוצת מורים בבית ספרו בלמידת הפדגוגיה מבוססת ההבנה. בתהליך מרתק, חבורת מורים נענתה לאתגר, נכונה ללמוד, לשנות, לבחון בעין ביקורתית את ההוראה המסורתית ואת התיאוריות האינטואיטיביות שאיתן באים לכיתה כמורים, ולחוות למידה משותפת ומקדמת.

 

הוראה לשם הבנה בקרב תלמידי אגף שח"ר: מיזם מעוף

גב' שרון קלוג'ני, אגף שח"ר, עיריית חיפה וחגית חלפון, אגף שח"ר, עיריית חיפה

מספר תלמידי אגף שח"ר בבתי הספר העירוניים בחיפה גדל בשנים האחרונות בעקבות מדיניות אי-ההנשרה העירונית. בעקבות זאת הוקמה יחידת מחקר ופיתוח עירונית, בהובלת מורים מצליחים בעיר. המורים, יחד עם אגף שח"ר, מפמ"רים ומדריכים מחוזיים ומנהלי בתי ספר, פיתחו ערכות הוראה ולמידה המותאמות לתלמידים תת-משיגים, המתבססות על תפישה קונסטרוקטיביסטית של הבניית ידע ולמידה פעילה. 

המיזם הופעל בעשרה בתי ספר רחבי העיר, כשלמקצועות לימוד שונים פותחו ערכות הכוללות מדריכים למורה וחוברות לתלמיד. המורים לוּוּ בתהליך של הנחיה והערכה. תוצאות המהלך שבוצע בשנתיים האחרונות, וממשיך גם השנה, מראות על שיפור הישגים בקרב תלמידי אגף שח"ר. 

bottom of page